Combodo iTop BT Servis Yönetim Yazılımı

Combodo iTop BT Servis Yönetim Yazılımı (IT Service Management: ITSM); Bilgi İşlem departmanlarının yönettiği cihazların, yazılımların, iş süreçlerinin, ağ topolojilerinin, servis anlaşmalarının ve dökümanların kolayca yönetilebildiği, ITIL tabanlı, ihtiyaca göre özelleştirilebilir ve ücretsiz dağıtılan bir yönetim yazılımıdır.

Başlıca özellikleri

  • Hem kontratlı müşterilerine destek veren teknoloji firmaları için, hem de kendi çalışanlarına destek veren Bilişim Teknolojileri departmanları için kullanılabilecek bir altyapısı vardır.
  • ITIL tabanlı yapısıyla ISO 27001 gibi yönetim sistemleriyle tam uyumludur.
  • Bilişim Teknolojileri departmanlarının satın aldığı, kurulum ve konfigürasyonunu yaptığı, teknik destek verdiği tüm fiziksel olan ve olmayan varlık envanterleri kayıt altına alınabilir, garanti süreçleri takip edilebilir, destek süreçleri kolayca yönetilebilir.
  • Veri merkezlerinin, veri merkezlerinde barındırılan kabinlerin ve kabinlerdeki tüm aktif ve pasif cihazların envanteri takip edilebilir.
  • Firma lokasyonları, departmanlar, dökümanlar ve kişiler envanterlerle ilişkilendirilebilir, tüm varlıklar kişilere zimmetlenebilir, OQL (Object Query Langıage) sorgu diliyle ilişkilendirilen cihazların listesi alınabilir, toplu güncelleme veya silme işlemi yapılabilir.
  • Yerel ağ yapısı (LAN) ve geniş alan ağı (WAN) bağlantıları ile bunlara ait abonelikler kayıt edilebilir, güncellenebilir ve raporlanabilir.
  • Entegre yazılım çözümlerinden lokal veritabanı servislerine kadar tüm yazılım süreçleri, bunlara ait yazılım lisansları sistemde takip edilebilir.
  • Yardım masası ve arıza takip sistemi ile (ticketing system), BT departmanlarının tüm servis ve hizmet süreçleri takip edilebilir, teknisyenlerin işleri takip edilip raporlanabilir, cihaz bazlı, departman bazlı arıza raporları oluşturulabilir.
  • Tedarikçiler ve dış kaynak firmaları ile yapılan kontratlar kayıt edilebilir, verdikleri hizmetlerin takibi yapılabilir, yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri raporlanabilir.
  • Dökümanlar sisteme kayıt edilebilir, lokasyonlarla, kontratlarla, envanterlerle eşleştirilerek birbirine entegre edilebilir.
  • Talep yönetimi (service request), arıza yönetimi (incident request) ve problem yönetimi (problem management) için ayrı süreçler oluşturulabilir, yönetim sistemi standartlarına uygun raporlar alınabilir.
  • XML formatı ile hazırlanan dosyalarla standart kurulum geliştirilebilir, yeni envanter türleri, iş akışları eklenebilir, bilgi giriş formları ve listeleri özelleştirilebilir, nesne yönelimli veritabanı (CMDB) yapısı ve veritabanı yönetim menüsü ile geliştiricilere kolaylık sağlar.

Kimler ne Amaçla Kullanabilir ?

  • Bilişim Teknolojileri (BT) alanında hizmet üreten, müşterilerinin arızalarını gideren, imzalanan kontratların kapsamı içinde bakım ve onarım hizmeti veren teknoloji firmaları tarafından tüm hizmetlerin takibi amacıyla kullanılabilir.
  • Sadece kendi firmasındaki çalışanlara (iç müşterilere) destek veren, arıza giderme taleplerini, satınalma ve kurulum taleplerini yerine getiren BT yöneticileri ve çalışanları kullanabilir. BT departmanı tarafından takip edilen iş ve süreçlerin büyük bir kısmı bu yazılım aracılığıyla yönetilebilir.
  • BT ile ilgisi olsun olmasın, kullanıcılardan taleplerin toplanması ve bu taleplere istinaden iş yapılması süreçlerine ihtiyacı olan kişi ve kuruluşlar, Servis Kataloğu’nu ve CMDB veritabanını özelleştirerek bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
  • XML dosyalarla CMDB veritabanı yapısı ve formlar özelleştirilerek, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Standardı’na uygun denetleme süreçleri, denetleme sonrası raporlanan bulgular, bu bulgular için yapılan düzeltici faaaliyetler takip edilebilir, gerektiğinde raporlanabilir.
  • Tedarikçilerle yapılan kontratların yönetimi, tedarikçi değerlendirmeleri, dökümanların kontratlarla eşleştirilmesi gibi entegre işlemler takip edilebilir, özelleştirme özelliği kullanılarak çok farklı varlıklar bu kontratlarla eşleştirilebilir.
  • Python gibi script dilleri kullanılarak, OQL (Object Query Language) sorgu dili yardımıyla tüm CMDB veritabanı üzerinden veri toplanması, elde edilen verilerden rapor hazırlanması, hazırlanan raporların SMS veya e-posta ile ilgililere gönderilmesi sağlanabilir.

Kurulum Altyapısı

Combodo iTop web tabanlı bir uygulamadır, PHP dilinde geliştirilmiştir ve MariaDB / MySQL veritabanını destekler, grafik gösterimler için Graphviz uygulamasını kullanır.

Önerilen yazılım altyapısı; Linux tabanlı bir işletim sistemi üzerine Apache Web Server kurulumu, Apache üzerinde gerekli PHP eklentilerinin etkinleştirilmesi, MariaDB veritabanının kurulması ve Graphviz uygulamasının yüklenmesidir. Linux işletim sistemi bağımsız bir masaüstü bilgisayara, Windows işletim sistemine kurulan VMWare Workstation Pro veya Oracle Virtualbox gibi bir sanallaştırma yazılımı üzerine veya Proxmox gibi sanallaştırma platformu üzerine kurulabilir.

Windows üzerine sanallaştırma yazılımları kurulduğunda, hem Windows işletim sistemi, hem sanallaştırma yazılımı, hem de kurulan sanal işletim sistemleri mevcut kaynakları paylaşacağı için yeterli hafıza ve işlemci gücünün olmasına dikkat edilmelidir.

Combodo iTop, Apache Friends tarafından üretilen XAMPP ve benzeri uygulamalar yardımıyla, Windows bilgisayarlara sanallaştırma sistemleri olmadan da kurulabilir. Bu yazılımlar Windows bilgisayarda PHP kodlarını çalıştırabilecek altyapıyı hazırlar, Apache Web Server, MariaDB gibi gerekli yazılımları Windows altında servis olarak çalıştırır, kolay yönetim imkanı sunar. Windows altında kurulum yapmadan önce güncel iTop versiyonunun ihtiyaç duyduğu gerekliliklerin Donanım ve Yazılım Gereksinmeleri sayfasından öğrenilmesi, ona göre XAMPP veya benzeri yazılımın versiyonunun seçilmesi gerekir.

Kurulum yapılacak bilgisayarın donanım istekleri de güncel versiyonun Donanım ve Yazılım Gereksinmeleri sayfasından öğrenilebilir. Test amaçlı ya da yoğun olmayan kullanımda 2 sanal CPU, 6 GB RAM ve 10 GB disk alanı yeterli olacaktır.

Scroll to Top