Combodo iTop – IT Servis Yönetimi Yazılımı
Combodo iTop Yazılımı Nedir?
Bilgi İşlem departmanları için geliştirilmiş, ITIL standartlarına uygun, açık kaynak kodlu, esnek ve özelleştirilebilir yapısıyla öne çıkan web tabanlı Bilgi İşlem departmanı yönetimi yazılımıdır.
Ücretsiz olarak indirilebilen standart konfigürasyonda, kurumsal bir firmanın Bilgi İşlem departmanda gerekli olabilecek hemen hemen tüm modüller hazır olarak gelir. Standart kullanım için kurulum ve konfigürasyonu kolaydır, kurulum sırasında verilen cevaplara göre yazılım otomatik olarak konfigüre edilir.
Yazılıma yeni özellikler ilave edilebilir, mevcut konfigürasyonda değişiklikler yapılabilir. İnternet sitesindeki eğitim dökümanları oldukça iyi düzenlenmiştir, karşılaşılan sorunlar için forum sayfalarından yardım alınabilir, forum sayfaları oldukça aktiftir.
Combodo iTop Yazılımına Genel Bakış | |
---|---|
Geliştirici firma, ülkesi, web adresi | Combodo Itop, Fransa, (https://www.combodo.com) |
Yazılım türü ve modülleri | Bilgi İşlem Servis Yönetim Yazılımı. Yardım masası yönetimi, talep yönetimi, kontrat yönetimi, problem yönetimi, değişiklik yönetimi, müşteri ve tedarikçi yönetimi, envanter yönetimi. |
Lisans durumu | Açık kaynak kodlu ücretsiz yazılım. Standart kurulumda olmayan eklentilerin bazıları ücretli. Detaylar (https://store.itophub.io/en_US/taxons/all-extensions) internet sayfasından öğrenilebilir. |
Geliştirme dili ve çalışma ortamı | PHP dilinde geliştirilmiş, MariaDB (MySQL) veritabanı kullanıyor. Windows ve Linux işletim sistemlerinde kurulabiliyor. |
Kurulum ve kullanım zorluk derecesi | Standart kurulum kolay. Konfigürasyon için Bilgi İşlem süreçlerine vakıf olmak gerekiyor. Özelleştirme orta zorlukta, yazılımın çalışma mantığının kavranması gerekiyor. |
Özellikleri:
- Firmanın varlıkları (sunucular, bilgisayarlar, yazıcılar, ağ ve güvenlik cihazları, işletim sistemi lisansları, yazılım lisansları, …) envanter kayıtlarına işlenebilir, bu varlıklar kişilere bağlanabilir (zimmet kayıtları).
- Bilgi İşlem departmanında yürütülen tüm iş süreçleri yazılım üzerinden yönetilebilir. Son kullanıcıdan gelen talepler, arızaların ve sorunların çözüm süreçleri, işlerin başlama zamanı ve bitirilme süreleri, teknisyenlerin performansları takip edilebilir ve raporlanabilir.
- İş süreçlerini ITIL veya COBIT gibi standartlara uygun olarak yürüten firmalarda, Değişiklik Yönetimi ve Problem Yönetimi süreçleri yazılım üzerinden takip edilebilir.
- Müşteri ve tedarikçi firmalarının kayıtları, iletişim kurulan kişilerin bilgileri, bu firmalarla yapılan anlaşmaların dökümanları, ofis ve fabrika gibi lokasyonları yazılım üzerinden takip edilebilir, firmalar hakkında değerlendirme notları tutulabilir.
- Ağ (network) yapısı, veri merkezleri (datacenter) içindeki kabin dizaynları, ofis ve fabrika gibi lokasyonlara ait bilgiler, ofisler arasında kurulan iletişim hatlarının özellikleri gibi çok farklı bilgiler tek bir yazılımla takip edilebilir.
- Büyük ölçekli yazılımlar gruplanabilir, yazılımı oluşturan ana unsurlar ve onların alt birimleri kayıt edilerek kişilerle ve diğer varlıklarla ilişkisi kurulabilir. Yazılımların, donanımların ve diğer varlıkların kritiklik dereceleri tanımlanarak, bütüncül bir Bilgi İşlem yönetimi uygulanabilir.
- Yazılım XML formatlı dosyalar kullanılarak özelleştirilebilir. Mevcut formlar üzerinde yeni alanlar açılabilir, standart kurulumda bulunmayan bir varlık (örneğin kamera kayıt cihazları, kesintisiz güç kaynakları) sisteme eklenebilir. Varlık dışı bilgiler, örneğin firmanın geçirdiği denetlemeler ve bu denetlemelerde raporlanan eksiklikler CMDB veritabanında açılan yeni kayıtlarla takip edilebilir, eksikliklerin giderilme süreçleri yazılım üzerinden yürütülebilir.
Alternatif Kullanım Şekilleri
Combodo iTop yazılımının kullanımı için alternatifler aşağıdadır:
- SaaS (software as a service) hizmet alımı yöntemi.
- Combodo iTop yazılımını sunucularına kurmuş bir servis sağlayıcıdan, kullanıcı başına abone ücreti ödeyerek hizmet alımı yapılabilir. Kendi sunucusu olmayan, Sunucu alımı ve yönetimi ile uğraşmak istemeyen, kullanıcı sayısı az olan firmalar bu yöntemi tercih edebilir. Detaylar için (https://www.itop-saas.com/en/) internet sitesi ziyaret edilebilir.
- Kurulmuş hazır konteyner (container) paketlerinin indirilmesi ve bir konteyner sunucusunda devreye alınması yöntemi.
- Docker ve benzeri konteyner (container) altyapısı olan firmalar, hazır kurulu iTop paketini tek bir dosya halinde indirip, sistemlerine ekleyebilirler. iTop yazılımının Docker konteyner paketleri (https://hub.docker.com/r/supervisions/itop/tags) internet adresinden indirilebilir, hızlı bir şekilde devreye alınabilir.
- Fiziksel ya da sanal bir bilgisayara kurulum yöntemi.
- Kurumsal firmaların çoğunun tercih ettiği bu yöntemde, fiziksel ya da sanal sunuculara önce işletim sistemi kurulur, gerekli ek yazılımlar ve paketler kurulduktan sonra iTop yazılımı yüklenir. Düşük iş yükü öngörüldüğünde tüm yapı tek bir sunucuya, yüksek iş yükü öngörüldüğünde ise birkaç sunucuya kurulum yapılır. Birden fazla Sunucu kurulumunda genellikle Apache web servisi bir sunucuya, MariaDB veritabanı servisi başka bir sunucuya yüklenir. Çok yüksek iş yükü varsa, yük dengeleme (load balancing) sistemleriyle Apache web servisinin görevi farklı sunuculara dağıtılabilir. Fiziksel sunuculara da benzeri yöntemle kurulum yapılır.
Kurulum için Gerekenler
Combodo iTop, PHP dilinde geliştirilmiş web tabanlı bir yazılımdır; çalışabilmesi için PHP dilini destekleyen ve bazı PHP eklentileri yüklenmiş bir web Sunucu, kayıtların saklanabilmesi için bir veritaban, grafik gösterimler için Graphviz yazılımı gereklidir. iTop yazılımı veritabanı olarak MariaDB veya MySQL kullanır, MariaDB bazı avantajları nedeniyle tercih edilmelidir.
Güncel versiyonu olan iTop 3.2 versiyonunun fiziksel veya sanal bir sunucuya kurulumu için gereklilikler aşağıda verilmiştir.
- Donanım özellikleri:
- Test için veya ayda birkaç yüz iş talebini yönetmek için yapılan kurulumlarda, tüm bileşenler tek bir fiziksel veya sanal bilgisayara kurulabilir. Bu durumda 2 sanal CPU, 4 GB RAM ve 10 GB boş disk alanı yeterli olacaktır. Kurulum Windows bilgisayara yapılacaksa, ilave 2 sanal CPU eklenmesi önerilir. Windows bilgisayarlarda RAM ilavesi performansı artırdığından, minimum 8 GB RAM kullanılmalı, performans yetmezse RAM miktarı artırılmalıdır.
- Takip edilen iş sayısı binli rakamlara ulaştığında, Apache web servisi ile MariaDB veritabanı servisini ayırmak ve her birini 4 sanal CPU, 8 GB RAM, 20 GB disk alanı ile hazırlamak iyi olacaktır. Kurulumların Linux sunuculara yapılması önerilir, Windows sunuculara kurulum yapılması halinde, ilave CPU ve RAM ihtiyacı olacaktır.
- Windows 10, Windows 11 veya Windows Sunucu işletim sistemleri üzerine kurulum için:
- Windows işletim sistemi üzerine Apache Friends (www.apachefriends.org) tarafından geliştirilen XAMPP gibi bir yazılım kurularak Apache web servisi, PHP ve MariaDB veritabanı devreye alınır. XAMPP versiyonunu seçerken minimum PHP 8.1 ve minimum MariaDB 10.6 olmasına dikkat edilmelidir.
- Grafik gösterimler için Graphviz yazılımı (https://graphviz.org/download) internet sitesinden indirilip kurulmalıdır.
- Linux tabanlı işletim sistemlerinde (Redhat, Rocky Linux, Debian, Ubuntu) kurulum için:
- Apache web servisi kurulumu, MariaDB kurulumu ve PHP kurulumu yapılmalıdır. PHP 8.1 veya üstü, MariaDB 10.6 veya üstü bir versiyon seçilmelidir.
- Grafik gösterimleri için Graphviz yazılımı (https://graphviz.org/download) internet sitesinden indirilip kurulmalıdır.
PHP ve MariaDB versiyonları kontrol edilmeli |
---|
Windows altında kurulumda XAMPP versiyonu seçilirken, Linux altında kurulumda PHP ve MariaDB versiyonu seçilirken, kurulacak iTop versiyonuna ait minimum gereksinimler için (https://www.itophub.io/wiki/page?id=3_2_0:install:requirements) internet adresi kontrol edilmelidir. |